Lovac na talenteOvako smo počeli...Iz klupskih arhivaUspesiRukovodstvo i stručni štabTreninziUpis novih članovaNekadašnji igračiKošarkaški kampoviKlupski suveniri
Kategorija 1998/99.Kategorija 2000. Kategorija 2001. Kategorija 2002. Kategorija 2003. i mlađi
Vojvođanska liga 1998Vojvođanska liga 2000Vojvođanska liga 2001Vojvođanska liga 2002Novosadska liga 2003Srednjebanatska liga Arhiva rezultata
Pišu o namaSnimci utakmica
Takmičenja...
Vesti...

Iz klupskih arhiva

"PETLIĆI" MAŠINCA KLICA UNO GRANDE
 
Osamdesetih i početkom devedesetih godina prethodnog veka, u Zrenjaninu funkcionišu dva košarkaška kluba – "Kombinat Servo Mihalj" i "Mašinac", koji je, praktično, funkcionisao kao "Kombinatova" košarkaška škola, ali i sa sopstvenim dometima i rezultatima dostojnim poštovanja. Sa mlađim kategorijama košarkaša Prvulov počinje da radi 1979. godine i to čini do danas. U "Mašincu", duže od decenije, tačnije – 13 sezona. A kao sekretar ovog kluba, još i duže. 
"Petlići" "Mašinca", rođeni 1980/81. godine, predvođeni budućim državnim reprezentativcem Žarkom Čabarkapom, osvajaju 1992. godine tada popularnu i prestižnu regionalnu "Junior Mek Donalds" ligu, kao najkvalitetnija ekipa te sezone, po opštoj oceni stručnjaka. Završni festival lige održan je upravo u zrenjaninskom "Medisonu", 13. i 14. jula, uz učešće brojnih gostiju i kulturno-zabavni program, pa je sve to predstavljalo značajan sportski događaj od šireg značaja. 
 
 
 
Dečaci "Mašinca" nastupali su te sezone u sastavu Berak, Zvijer, Eremić, Naumovski, Jelačić, Kijac, Čabarkapa, Šponja, Vujnov, Terzić, Prvulov (Igor), Raškov i Radulov, a trener ekipe Rada Prvulov izjavio je nakon završnog turnira i još jednom nepogrešivo procenio svoje košarkaše:
 - Ne volim da ističem pojedince, ali ne mogu, a da ipak ne spomenem četvorku Šponja, Eremić, Kijac i najmlađeg, Žarka Čabarkapu, od kojih bi, iako je to rano prognozirati, morao da se izbrusi makar jedan vanserijski talenat – rekao je Prle te, 1992. godine. 
Tačno deceniju potom, sa najsjajnijom medaljom i titulom svetskog šampiona, stajao je Čabarkapa na pobedničkom postolju u dalekom Indianopolisu, kao član reprezentacije Jugoslavije koja je uzela "Amerima" svetsku titulu na njihovom terenu!
 
 

Od "petlića" "Mašinca" i Prletove trenerske palice, stigao je potom Žare do Feniks Sansa i Golden Stejt Voriorsa, kao jedini Zrenjaninac koji je do danas igrao u NBA ligi.
Međutim, uz uspeh najmlađe generacije "Mašinca" stigla je i Prletova (ne) očekivana odluka da  podnese ostavku na mesto trenera ekipe, uz obrazloženje da su se "njegove ambicije našle u raskoraku s planovima i ambicijama roditelja igrača".
Da li vam je ova i ovakva priča već poznata odnekud?


DOVOLJNO TALENTOVAN ZA KAMP...

"Ovim putem prijavljujemo našeg košarkaša Bodiroga Dejana, rođenog 02.03.1973. godine za košarkaški kamp na Zlatiboru u periodu od 01.07. – 11.07.1987. godine. Molimo Vas da nas izvestite da li je imenovani primljen za navedeni period kako bi mogli izvršiti uplatu za imenovanog kao i za njegovog trenera." – stoji doslovce u dopisu, poslatom od strane Rade Prvulova i KK "Mašinac" Međuopštinskom košarkaškom savezu u Titovom Užicu, nekadašnjoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji, 27. maja 1987. godine.
 
 

"Imenovani" četrnaestogodišnji Bodiroga primljen je tog leta ponovo na kamp "Profesor Aleksandar Nikolić" na kom je prvi put boravio prethodne sezone. Ovoga puta, u beležnicu ga je "upisao" tadašnji savezni trener mlađih selekcija Jugoslavije, Rusmir Halilović. Za svaki slučaj...
 

 
A u publikaciji objavljenoj povodom tri decenije postojanja kampa, objavljen je intervju sa Prletom u kom se on priseća prvog Dejanovog boravka na Zlatiboru:
- Pitali su me koliko sam igrača doveo na kamp, a ja im kažem – jednog, ali vrednog. Taj će igrati olimpijade, evropska, svetska i školska prvenstva...
 

Nekako u to vreme i mediji počinju da poklanjaju pažnju talentovanom dečaku, a prvi to čini list "Zrenjanin", donoseći 31. oktobra 1986. godine opširnu reportažu naslovljenu sa "Mali majstor čarobne lopte". Osim isticanja njegovog velikog talenta, deo teksta posvećen je oceni njegovog trenera Prvulova koji mu, uz uslov da nastavi s predanim radom, predviđa izrastanje u vanserijskog košarkaša.
- On je još dete koje svakodnevno raste, pa su mu veliki problem snaga i brzina, ali to će već doći kasnije. Sada je važno da radi marljivo i da se o njemu maksimalno vodi računa – ističe tada Prle.
 

I poput upita na kraju svake epizode kultne serije "Grlom u jagode" – Šta je bilo posle? – odgovor je manje-više svima poznat. Baš kao što bez Prleta kasnije ne bi bilo ništa od priče zvane "Uno Grande", ne bi je bilo ni bez Dejana Bodiroge. Ili je ne bi bilo u tom i takvom obimu... 


"PAT SA AMERIMA"...

Na stranicu sajta "Pišu o nama – jer imaju razloga!" postavljena su dva teksta iz lista "Zrenjanin", objavljena u leto 2003. godine, kada su košarkaši "Uno Grande" učestvovali na prestižnom turniru u Švajcarskoj, čiju su organizaciju pomogli, ni manje ni više, nego svetske mega-kompanije - "Najk" i "Nestle". 
Najavljujući u lokalnoj štampi učešće na turniru, Prle je naveo da u Švajcarsku putuju igrači rođeni 1990. godine, koji će odmeriti snage protiv godinu, pa i dve starijih igrača iz Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Italije. Ekipa je na ovaj turnir otputovala nakon osvojenog drugog mesta na prvenstvu Vojvodine u sezoni 2002/03 i pobeda na turnirima u Beogradu i Surčinu. 
 

Turnir je odigran u gradu Zofingenu, u blizini Ciriha, uz učešće 40 timova sa dva kontinenta. Uz naslov "Pat sa Amerima" i nadnaslov "Uno Grande odbranio košarkaški ugled", list "Zrenjanin" donosi 15. avgusta 2003. godine reportažu sa turnira, na kom je Uno Grande osvojio – treće mesto. I ne samo to – dve utakmice na turniru naši su dečaci odigrali protiv timova iz postojbine košarke, iz Sjedinjenih Američkih Država! Skor je bio – nerešen, a malo je nedostajalo i potpun u našu korist. Savladana je ekipa Dalas Maveriksa 63:43, a pretrpljen minimalan poraz od Gladijatora iz Njujorka – 48:50. Meč protiv ekipe iz Dalasa odlučivao je o trećem mestu, pa se tako Uno Grande vratio iz Švajcarske sa vrednim trofejom i bronzanim medaljama. 
 


Pred polazak u Švajcarsku - od "Hrama košarke"...... do čuvenog trga i katedrale "Duomo" u Milanu...

Uno Grande je u ovim mečevima sjajno predvodio Petar Lambić, aktuelni juniorski reprezentativac Srbije. Proglašen je za najboljeg plejmejkera turnira u svom uzrastu, a posebne pohvale za prikazanu igru uputio mu je Dejvid Štern (u tekstu pogrešno naveden kao - Tom, prim. aut.), istaknuti stručnjak i komesar američke košarkaške federacije NBA. Od igrača iz naše ekipe izdvojio se i Stevan Stojšin, koji je uvršten u idealnu petorku turnira, a osim ove dvojice igrača, za Uno Grande su u Švajcarskoj nastupili još Tomislav Cukić, Nikola Lambić, Novica Pilipović, Nikola Jović, Aleksandar Maletić, Dejan Ferenci, Aleksandar Đorđević i Andrej Besu.


POZDRAV IZ "DEVOJAČKOG BUNARA"...

Pripreme za takmičarsku sezonu 2004/05, koja će klubu doneti puno dobrih rezultata i uspeha i u međunarodnim razmerama, obavljene su na kampu "Devojački bunar", na Deliblatskoj peščari. Ekspedicija Uno Grande otputovala je na kamp 4. jula 2004. godine, pokušavajući i te godine da neguje nešto što se i kasnije pokazalo kao korisno – da igrači provedu zajedno neko vreme, druže se i van terena i izgrade "timsku atmosferu", toliko neophodnu za postizanje dobrih rezultata. Nisu zanemarljivi, naravno, ni ostali razlozi odlazaka na ovaj i slične kampove - pre svega bazičan, celodnevni rad i promena klime i ambijenta u kom se trenira.
"U kampu je sve u najboljem redu. Deca su zadovoljna i srećna, a rad je na vrhunskom nivou. Treninzi su od 9:00 do 10:30, u 12:00 je ručak, pa poslepodnevni odmor, pa ponovo trening od 18:00 do 19:30. 20 časova je termin za večeru." – navodi se, između ostalog, u jednoj od vesti na stranicama klupskog sajta koji već tada uspešno funkcioniše.
 

Dok se boravilo na "Devojačkom bunaru" razmišljalo se i o pojačanjima, pa je tako 5. jula, dan po dolasku na kamp, pod naslovom "Mnogo smo jači", na sajtu kluba objavljena vest o dolasku dva nova igrača.
"Od danas je Uno Grande jači za dva veoma dobra igrača. Naime, danas su se ekipi '90 godišta priključili i igrači koji su u ovom prelaznom roku prešli u Uno Grande, Raškov i Balašev. Slike sa njihovog prvog treninga možete pogledati u sekciji Press i photo."
Međutim, često se tokom kampova dešavaju i nepredvidive okolnosti, pa zamišljeno ostane nerealizovano, bilo zbog "više" sile, bilo zbog "ljudskog faktora". Tako se za 8. jul najavljuje odigravanje jedne trening-utakmice:
"Danas popodne, u terminu drugog treninga naši dečaci u kampu odigraće prijateljsku trening utakmicu sa lokalnom ekipom. Rezultat utakmice objavićemo večeras. Pozdrav iz Devojačkog bunara.", da bi iste večeri, umesto očekivanog rezultata, osvanula nova vest, tačnije, samo štura informacija:
"Utakmica u kampu danas nije odigrana zato što protivnik iz Vršca nije došao." 
 

DVA SREBRA U OSTRAVI
 
Dve godine nakon učešća na turniru u Švajcarskoj, stigao je i prihvaćen je poziv za novo gostovanje i to u – Češkoj. Od 24-27. marta 2005. godine, tri ekipe Uno Grande nastupile su na značajnom "Mek Donalds" turniru, desetom po redu, u Ostravi, u konkurenciji ekipa iz čak 18 zemalja i oko 1.500 košarkaša. Uno Grande je na turnir stigao sa igračima iz generacija 1990, 1991. i 1994. 
Uno Grande 90 nastupio je u sastavu: 4. Cukić Tomislav, 5. Lambić Petar, 6. Lambić Nikola, 7. Ferenci Dejan, 8. Stojšin Stevan, 9. Balašev Vladimir, 10. Raškov Dragan, 11. Maletić Aleksandar, 12. Babić Nebojša, 13. Milenov Igor, 14. Jović Nikola i 15. Besu Andrej.
Uno Grande 91 činili su: 4. Filipović Aleksandar, 5. Lambić Petar (igrao i za stariju selekciju), 6. Manojlović Dejan, 7. Čuč Danijel, 8. Đekić Dušan, 9. Stević Dejan, 10. Šašić Nemanja, 11. Marinkov Predrag, 12. Popov Stefan, 13. Šević Stanislav, 14. Madžar Vukašin i 15. Ždrale Igor.
Uno Grande 94 predstavljali su: 4. Petrović Vanja, 5. Tešić Nikola, 6. Milićević Nemanja, 7. Krstanović Boris, 8. Gojkov Strahinja, 9. Lučić Nenad, 10. Dankulov Nemanja, 11. Davidovac Dejan, 12. Stojanović Luka, 13. Labanac Nemanja, 14. Papić Predrag i 15. Ivković Nenad.
 

Osvojena su na turniru dva druga mesta (UG 90, UG 94), dok je UG 91 bio šesti. U konkurenciji 90-tog godišta savladane su ekipe iz Češke, Litvanije, Poljske i Letonije, a jedini poraz, u finalu, je doživljen od domaćina. Ekipa UG 94 savladala je Mladost iz Zemuna, dve češke i jednu letonsku ekipu, a poražena je takođe u finalu od favorizovanog domaćina. UG 91 zabeležili su pobede protiv Nemaca, Šveđana i Rumuna, a poraženi su od ekipe iz Poljske. Dva naša člana, Milićević i Stojanović uvršteni su u all-star postavu 94-tog godišta. 
Aktivan web-sajt kluba detaljno prati boravak naših igrača u Češkoj, a u vestima je, između ostalog, ocenjeno da je osvajanje dva druga mesta uspeh za KK Uno Grande, za ovaj grad i zemlju i da će se Uno Grande visoko kotirati na listi svih klubova ovog turnira.
"Verovatno će mnogi reći da drugo mesto i nije uspeh, ali verujte ko god je bio tamo video je da prvo mesto pripada domaćinima, koliko zbog domaćeg terena i pomoći sudija, toliko i zbog puta i zgusnutog takmičenja. Nije bilo utakmice da igrači Uno Grande-a nisu dali svoj maksimum. Igrali su srcem za svoj klub, za svoj grad, za svoju zemlju. I u gradu i u hali pristojnost i kultura bili su odličje igrača Uno Grande-a...", komentar je povodom našeg učešća na turniru u Ostravi, marta 2005. godine. 

 


SPONZORI, PRIJATELJI I SARADNICI KLUBA...


 Pajić Agrar Klek Taksi udruženje "Halo taksi" ZrenjaninDiginet Prostudio Zrenjanin
Prevoz putnika i robe ČKALJA 064-146-8971  Restoran Krug M Nova pijaca Zrenjanin 023-515-514  Proizvodnja carapa Zrenjanin 023-542-098  Atelje Forsa Zrenjanin 023-580-250 

KORISNI LINKOVI - KOŠARKAŠKI WEB-PORTAL...


Grad Zrenjanin Sportski savez grada Zrenjanina Registar igrača košarkaškog saveza Srbije Košarkarški savez Vojvodine Košarkaški savez Srbije Košarkaška liga Srbije Evropska košarkaška federacija Svetska košarkaška federacija FIBA
Udruženje košarkaških trenera Srbije Udruženje košarkaških sudija Srbije VIBA liga B92 kosarka  ABA liga Unija evropskih košarkaških liga ULEB Američka profesionalna košarkaška liga NBA Košarkaška kuća slavnih 
UNO GRANDE-JEDAN VELIKI
KOŠARKAŠKI KLUB "UNO GRANDE"
Žarka Zrenjanina 4, 23000 Zrenjanin
Početna 0 klubu Igrači Takmičenja Press & Photo Kontakt

Copyright © Uno Grande 2010. & OrangeWebTeam